Nordmaling ligger på 48:e plats i Svenskt Näringslivs nyss släppta ranking av företagsklimat i Sveriges 290 kommuner. Detta innebär att vi är en av tre Norrlandskommuner i den översta sjättedelen av listan.
Placeringen visar att vårt arbete med ständiga förbättringar återigen burit frukt säger kommunens näringslivsutvecklare Conny Nordendahl.
För mer information kontakta Conny Nordendahl, tel. 0730-345550.
55 % av de tillfrågade har svarat. Av dessa var 3/4 var äldre än 80 år och drygt hälften tycker att de har ett någorlunda hälsotillstånd.
De allra flesta som svarat är i stort sett nöjda med hemtjänsten. Något lägre betyg får möjligheten att påverka tider och att det kan vara svårt att veta var man vänder sig med synpunkter och klagomål. På alla redovisade punkter är man i Nordmaling mer nöjd än i Västerbotten och Sverige som helhet.
Särskilt boende
Vid särskilt boende svarade 40 % av de tillfrågade vilket naturligtvis är i lägsta laget för säkra slutsatser. 85% var över 80 år och 58% tycker att de har ett någorlunda hälsotillstånd.
Nästan alla svarande är nöjda med sitt boende. Det som får lägst betyg är trivseln utomhus runt boendet där bara 47% är positiva och att det kan vara ensamt (48% besväras inte av ensamhet). Undersökningen visar att trivseln utomhus är lite sämre än på andra håll i landet. I övrigt står sig Nordmalings resultat gott i jämförelse med andra delar av länet och Sverige.
Länsstyrelsen beslutade 30 oktober att förklara två områden som naturreservat, dels en bit av Öreälven vid Örsbäck ("Sörheden") och dels Hörnån nedströms Småbrännorna öster om Gräsmyr ("Hörnån").
En nytagen film häromveckan från Öreälven strax intill Sörhedenreservatet:
Tisdag 26 nov kl 18-20 på Oasen. Moderator: Liselott Holm, journalist och kommunikatör Lokal talare: Ulla Rosenberg Helmersson, ordförande för tillgänglighetsrådet
Nordmalings generationskör och musikskolan inleder under inledning av Johanna Wiklund & Peter Sigfridsson.
Fredagen den 15 november var det äntligen dags för Nordmalings kommuns företagsgala, den sjätte i ordningen. I år hölls galan vid Olofsfors Herrgård. Lokalen var fullsatt; 100 personer deltog i årets gala. Kommunen delade ut fem priser enligt följande:
Forslunds Woody Bygghandel AB - Berömvärd insats inom service
Motivering:
Oavsett bransch är god kundservice alfa och omega. God service skapar goda relationer, ett tryggt kassaflöde och ger lojala kunder som återkommer. Årets vinnare har med utmärkt service bidragit till underhåll och nybygge av de flesta hus och sommarstugor i kommunen, en viktig del av Nordmalings utveckling.
NT Bygg & Förvaltning AB - Berömvärd insats inom produktion
Motivering:
En jämn lönsamhet i sin produktion år efter år är eftertraktat för alla företagare, och det utmärker också årets vinnare. Företaget har med framstående erfarenhet och kunskap sedan 80-talet utfört kvalitetsarbeten runt om i hela Västerbotten, med ett stort lokalt engagemang, kunskap och hjärta .
Levar Hotell & Gästgiveri AB - Berömvärd insats inom kreativitet Motivering:
Att vara företagare innebär oftast att man kommer med kreativa lösningar och idéer, ett entreprenöriellt tänk helt enkelt.
Årets vinnare uppskattas för sina påhittiga aktiviteter, spännande produktutveckling och vilja att i kreativitetens anda prova nya idéer – alltifrån att tillverka korv i världsklass till att grilla hela kommunen med kluriga quiz!
Victory gym - Berömvärd insats inom miljö och hållbarhet
Motivering:
Hållbarhet är ett viktigt men vidsträckt begrepp, något som inte minst märks bland årets nominerade. Ett perspektiv som är oerhört viktigt för hållbarhet är folkhälsan. Några av de viktigaste resurserna vi har att jobba med är vår egen kropp och hälsa. Psykisk och fysisk ohälsa ökar globalt och där har vår vinnare en viktig roll lokalt. ”Tänk globalt, agera lokalt”.
Nash - Årets Nordmalingsambassadör
Motivering:
Årets Nordmalingsambassadör går till ett företag och en person som visade sig vara överväldigande populär i omröstningen. Genom engagemang och företagande så representerar vinnaren precis det driv, generositet och företagaranda som vi behöver i denna kommun. Dessutom ser årets vinnare till att många av kommunens företagare själva kan vara goda ambassadörer och nå omvärlden med hjälp av modern kommunikation.
Eva Häggqvist - Årets hederpris Hedersutmärkelse för Uthållighet och engagemang för näringslivet i Nordmalings kommun”
Motivering:
”Det sägs att en ekonom är en person som vet mer om pengar än den som har dem” Fråga är om det inte stämmer väl in på Eva. Hon vet i alla fall mer om många av kommunens företag än de själva ofta vill veta! En god redovisning och ordning på ”böckerna” är viktigt för alla företag och Eva har med stor erfarenhet och kunskap under flera årtionden varit ett viktigt nav och stöd för många av kommunens företag. Eva har nu gjort det många företagare drömmer om… Hon sålde sin välrenommerade verksamhet och jobbar nu vidare som anställd, till många företags stora glädje och gagn.
Vinnarna utsågs genom omröstning av företagen samt genom röstning av en jurygrupp bestående av representanter från Nordmalings kommun samt Stiftelsen Navet. I år var juryn 100% enig med omröstningsresultatet.
SEE hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens- och Norrbottens län under vecka 38. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling.
Delta i SEE-veckan 2019
I årets upplaga av SEE-hållbarhetsvecka är Nordmaling kommun en av tre SEE-kommuner tillsammans med Vännäs och Norsjö. Det betyder att bland annat Nordmalings kommun kommer att få extra mycket fokus i SEE-veckans marknadsföring.
Delta i SEE-veckan
Vi välkomnar företag, ideella organisationer, offentliga verksamheter eller privatpersoner att delta i SEE-veckan. Delta genom att arrangera någonting hållbart, stort som smått.
Anmäl dig och läs mer på:
seehallbarhetsveckan.se/vasterbotten eller SEE Hållbarhetsveckan på Facebook! Anmäl evenemanget senast den 26 augusti för att det ska komma med i SEE-magasinet.
Uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling
Ge möjligheter att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang
Sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete.
SEE
är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk utveckling.
Vision och mål
Vision
SEE hållbarhetsvecka i Västerbottens län strävar i sitt arbete att uppnå följande vision:
År 2020 är Västerbottens län, Sveriges mest hållbara län. Regionalt och lokalt arbetas för en långsiktig hållbarhet med målet att kommande generationer ska ha möjlighet att leva i ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle.
SEE hållbarhetsvecka är en förebild för arrangemang och nätverk inom hållbar utveckling i en region.
Mål
För att förverkliga vår vision ska SEE hållbarhetsvecka:
Skapa nya och lyfta befintliga mötesplatser i Västerbottens län som främjar en hållbar utveckling.
Främja nätverksbyggande kring hållbar utveckling, lokalt och regionalt såväl som nationellt och internationellt.
Lyfta fram goda exempel på hållbar utveckling i Västerbottens län
Sprida information och öka kunskap om hållbar utveckling
Inspirera till ökat engagemang för hållbar utveckling inom företagande, offentlig verksamhet, ideellt engagemang och bland länets invånare.
Vi välkomnar alla filmintresserade i åk.4-9 till en tvådagars workshop filmskapande med skräckfilmfokus 7 och 8 december, kl.12-15 på Oasen. [Läs mer]
Kursen är kostnadsfri och erbjuder möjlighet för barn och unga i åldern 10-16 år att lära sig mer om filmskapande. Inga förkunskaper krävs. Eleverna kommer att delas in i grupper.
Under vårterminen erbjuds möjligheten att fortsätta för de som vill fördjupa sig ytterligare, med start 18 januari 2020. Då kommer de deltagande att få djupdyka i foto, redigering mm. Mer information om detta kommer inom kort.
Dessa aktiviteter är del av ett projekt finansierat av Kulturrådet med syfte att bredda utbudet för barn och ungas kulturutövande och nå fler inom målgruppen.
Snart börjar de bruna tunnorna ställas ut. Om du hinner få en brun tunna men tänker hemkompostera så hämtar vi tillbaka den utan extra kostnad. Men om du redan idag vet att du tänker hemkompostera så är det bra om du anmäler snarast så undviks onödig hantering. Anmälan ska göras genom e-tjänst eller genom blankett som du kan hämta i kommunhusets reception. Vi kan också skicka blanketten till dig. Anmälan kostar 150 kr. Avgifter för det nya systemet börjar tas ut först 1 mars 2020.
Maria Mörtzell, Inger-Marie Lindgren, Ulrika Alm representerar flera olika verksamheter, men alla har haft uppdrag åt Nordmalings kommun under 25 år. Nordmalings kommun vill särskilt uppmärksamma dessa medarbetare som är ryggraden i vår verksamhet.
Bilden från vänster: Maria
är lärare och arbetar vid Kyrkovallens skola Inger-Marie
arbetar inom äldreomsorgen vid Strandholmen Ulrika
arbetar inom äldreomsorgen vid Ankaret
De tre uppvaktades av kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson vid en lunch igår.
* Kompostering ska skötas på ett sådant sätt att olägenheter för omgivningen inte uppstår.
* Kompostbehållaren ska vara ventilerad och skadedjurssäker så att möss och fåglar inte kommer åt innehållet. Därför behöver behållaren vara sluten och bör inte ha större öppningar än 5-6 mm.
* Behållaren måste vara stor nog att rymma ditt matavfall eftersom att efter 1 mars 2020 får inget matavfall längre kastas i tunnan för restavfall.
* Komposten bör vara isolerad
Kompostering av matavfall måste anmälas till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet.
Årets kulturstipendier delades ut under Kommunfullmäktige idag.
Wilma Eriksson och Josefin Sjöberg fick ungdomsstipendiet på 4000 kr vardera medan Maria Mörtzell fick 8000 kr.
Motivering:
Wilma Eriksson För sitt stora musikintresse främst inom sång. Wilmas har trots sin unga ålder redan hunnit delta i flera evenemang i Lögdebygden och Salemkyrkan. Genom sitt engagemang för musiken sprider hon energi och motiverar andra barn till att också våga uppträda, men också till att våga prova på andra aktiviteter.
Josefine Sjöberg
För ett brinnande intresse för fotografi och viljan att utveckla det intresset. Josefine är en lovande ung fotograf med känsla för att fånga ögonblicket med sin kamera. Då hon gärna vistas i stallet så fångar hon gärna hästar på bild. Hon utmärker sig även i stallet med sitt hjälpsamma och glada sätt samt stora engagemang.
Maria Mörtzell
Maria leder sedan många år tillbaka kören Likören. Hon leder kören på ett entusiastiskt, pedagogiskt och professionellt sätt. Hon uppskattas som ledare för att hon ser individerna, som får utvecklas och våga ta steget som solister. Likörens sprider sångglädje genom sina uppskattade framträdanden. Maria är dessutom en engagerad och uppskattad körledare och musiklärare i skolan samt inom projektet Sångsvenska för nyanlända och har ett stort engagemang i kommunen i många olika frågor.
Det brukar finnas ett symboliskt värde i att ge medarbetarna en julklapp vid årets slut. Det visar att man bryr sig om medarbetarna och vill uppmärksamma deras arbetsinsatser. Detta år möjliggör inte kommunens ekonomi denna gest och det beklagar jag eftersom jag vet att vi tillsammans har presterat mycket.
Ett julbrev kan ibland vara jobbigt för personalen att läsa; särskilt om det skrävlas med hur bra allt är. Men jag måste ändå säga att jag blir imponerad av era insatser. Det brukar jag berätta för andra kommuner och företag så fort jag får tillfälle. Med den inställning som finns kan vi komma långt!
En kommun är en diversefabrik och det gör det hela ännu mer intressant. Det pågår hundratals projekt i vår verksamhet och alla är viktiga för en fungerande helhet. I den lilla kommunen måste varje medarbetare göra flera saker vilket skiljer den från större organisationer som har specialiserade inriktningar. Till vår fördel talar att vi kan vara snabba när beslutsvägarna är korta och vi vet vem som gör vad.
Plötsligt är det december och snart väntar en julhelg som är ett tillfälle att samla kraft och umgås med familj och vänner. Jag vill framföra mitt uppriktiga TACK för allt nedlagt arbete. Jag hoppas att alla får möjlighet njuta av helgerna och jag önskar er en god jul!
Efter höstens populära filmworkshop öppnar vi anmälan för vårens Filmskola tillsammans med Sophia Josephson.
Kursen vänder sig till dig i mellan- och högstadiet. Under sju lördagar med start 18/1 får du hjälp att utveckla din konstnärlighet och teknik då vi kommer att djupdyka i foto, redigering med mera. Ingen förkunskap krävs - hänsyn tas till deltagarnas kunskapsnivå och ålder.
Avgift: 300 kr/barn.
Begränsat antal platser.
Datum: lördagar kl.12-15, 18/1, 25/1, 1/2, 8/2, 22/2, 29/2, 21/3, på Oasen (med reservation för ändringar)
Sophämtning sker enligt ordinarie schema under jul- och nyårshelgerna. Inga förändrade dagar men se till att tunnan är utställd tidigt på morgonen eftersom tiderna under dagen kan variera.
Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen. Din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få något bostadstillägg. Du bör därför göra en beräkning innan du ansöker, se nedan.
Är din totala pension inklusive tjänstepension högre än 16 500 kronor efter skatt behöver du inte göra någon beräkning för då kan du i regel inte få något bostadstillägg, oavsett andra inkomster eller tillgångar. Lever du tillsammans med någon räknas bådas inkomster med och beloppen blir då lägre.