
I första hand görs röjningen som skogsvård men det handlar även om att ta bort träd som kan välta och orsaka skada vid vandringsleder, stigar samt skid- och skoterspår . Röjningen startar inom kort.
I första hand görs röjningen som skogsvård men det handlar även om att ta bort träd som kan välta och orsaka skada vid vandringsleder, stigar samt skid- och skoterspår . Röjningen startar inom kort.
Den nya lagen som fastställdes torsdag den 19 mars ger regering och skolhuvudmän utökade befogenheter kring skolverksamheter i rådande situation.
Riksdagen sa ja till en ny lag om tillfällig stängning av skolverksamheter vid extraordinära händelser i fredstid. Lagen innehåller bestämmelser som innebär att en skolhuvudman i vissa fall får besluta att tillfälligt stänga en förskola, ett fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet.
Den nya lagen ger även regeringen möjlighet att tillfälligt stänga förskolor, skolor, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet på nationell, regional eller kommunal nivå.
I båda fallen gäller dock att berörda huvudmän fortfarande måste erbjuda förskola och fritidshem för barn och elever som har behov av särskilt stöd, eller som har vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet.
Vi arbetar kontinuerligt inom våra verksamheter utifrån barns och elevers upplevelser runt pandemin. Vår ambition är att skapa trygghet och minska oron samt införa smittbegränsande rutiner inom våra verksamheter. Det gäller allt från hur vi umgås till hur vi säkrast möjligt beter oss i situationer där många elever möts tex i matsalen.
Vi måste passa på att berömma våra barn och elever som ni vårdnadshavare kan vara mycket stolta över. De lyssnar och tar till sig samt hjälper varandra på ett exemplariskt sätt.
För att undvika ryktesspridning och onödig oro kring skola, där skolstängning debatteras mycket i media, så är vår hemsida huvudkanalen för beslut gällande Nordmalings kommun. Vid förändrade direktiv eller beslut från våra myndigheter kommer information kring vad som gäller för Nordmaling ut på vår hemsida https://www.nordmaling.se.
Thomas Berglund
Barn- och utbildningschef
Nordmalings kommun
På vår webbsida nordmaling.se/corona_foretag länkar vi bland annat till verksamt.se som informerar om Regeringens stödåtgärder till Sveriges företag. Fortfarande finns många frågor kring stöden men vi skall försöka stötta och hjälpa er så gott vi kan med detta.
Företagsakuten har startats för företag inom Umeåregionen som behöver rådgivning. Det kan handla om allt från ekonomin i bolaget till vart man kan vända sig för att få svar på frågor. Duktiga och erfarna rådgivare finns på plats. Skriv i första hand till e-post: umea@foretagarna.se men det finns även möjlighet till drop-in-besök vissa tider i BIC Factorys lokaler, Rådhusesplanaden 6F.
Dessutom arbetar vi med ett kommunalt paket för att minska den ekonomiska belastningen hos företag vad gäller kommunala avgifter och taxor. Mer information om detta kommer inom kort.
Om du har idéer om hur vi kan arbeta tillsammans för att stärka det lokala näringslivet under den pågående pandemin så tveka inte att kontakta oss. Håll oss också informerade om ditt företags situation och utmaningar. Vi finns ett samtal bort och du når oss på telefon eller e-post, se kontaktuppgifter nedan.
Vi bör alla gå ihop och hjälpa varandra för många droppar gör ett hav.
Tillsammans ska vi komma ut på andra sidan.
Madelaine Jakobsson
Kommunstyrelsens ordförande
Nordmalings kommun
#stöttanordmaling
#förnordmaling
Kontakt, näringsliv:
Conny Nordendahl
conny.nordendahl@nordmaling.se
Sophie Jakobsson
sophie.jakobsson@nordmaling.se
Det är mycket hög belastning på både 1177 Vårdguiden och informationsnumret 113 13 vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser. |
Folkhälsomyndighetens aktuella bedömning är att risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög.
Följ rekommendationer från myndigheterna:
Enligt smittskyddslagen har var och en skyddsplikt. Det innebär att den person som misstänker att hen bär en smittsam sjukdom är skyldig att själv vidta åtgärder för att minska smittspridningen.
Region Västerbotten ansvarar för smittspårning, som utförs i samarbete mellan infektionskliniken och smittskyddsenheten. Information om patienter och deras tillstånd är alltid sekretessbelagda uppgifter.
Du kan läsa mer om coronaviruset, covid-19, och få svar på vanliga frågor om det pågående utbrottet på Folkhälsomyndighetens webbplats. Se nedan.
Telefonnummer 113 13
Du kan ringa det nationella informationsnumret 113 13 om du har allmänna frågor om det nya coronaviruset. På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du svar på de vanligaste frågorna.
Ta del av information och följ rekommendationer från ansvariga myndigheter. T. ex
I sådana fall kommer Nordmalings kommun i normalfallet inte att lämna ut information om var den smittade har varit, och aldrig lämna ut information om vem som är drabbad eller hur hen har blivit sjuk.
Anledningen är den sekretess som omfattar alla våra medarbetare, barn, elever och brukare. Det tjänar heller inget syfte att informera om enstaka fall av covid-19. Samhällsspridning, som vi nu har i vår region, innebär att den absolut största andelen smittade inte kommer få veta att de har covid-19, då vi inte testar på det sättet i Sverige.
I detta läge kan det förstås väcka oro att inte kunna få svar på alla frågor. Som kommun kan vi inte ge ut sekretessbelagd information, men vi jobbar på många andra sätt för att förhindra smittspridning, och vi är måna om att all vår personal gör precis det de ska i detta arbete. Det innebär bland annat att stanna hemma två dagar efter att man blivit symtomfri.
I en svår situation som denna är det hela tiden en balansgång mellan åtgärder. Vi följer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheters rekommendationer och vårt viktigaste uppdrag just nu är att förhindra smittspridning. Det ligger också i vårt uppdrag att bemöta och behandla alla medborgare och medarbetare likvärdigt, oavsett om de är på en skola, ett HVB-hem, ett LSS-boende eller någon annan av kommunens verksamheter, och självklart också oavsett om de konstateras, eller misstänks vara smittade av coronaviruset.
Detta är anledningarna till att vi inte går ut externt i våra kanaler, eller till grupper av brukare eller vårdnadshavare med information om enskilda fall.
Vi är tacksamma för den högre försiktighet som råder runt era barns hälsosymptom och deras återgång till våra verksamheter efter tex en förkylning. Det är av stor vikt att du som vårdnadshavare stödjer ditt/dina barns skolarbete även när de är hemma med lättare symtom. Det kan du göra på olika sätt, beroende på barnets ålder. För de yngre är det viktigt att du håller kontakt med skolan och tar reda på vilket skolarbete barnet kan göra hemma, hämta material från skolan etc. För de äldre barnen kommer uppgifter och lektionsupplägg att läggas in i Classroom. Viktigt att du visar intresse för deras skolarbete och hjälper dem genomföra visst skolarbete även om de är hemma.
För att undvika ryktesspridning och onödig oro kring skola, där skolstängning debatteras mycket i media, så är vår hemsida huvudkanalen för beslut gällande Nordmalings kommun. Vid förändrade direktiv eller beslut från våra myndigheter kommer information kring vad som gäller för Nordmaling ut på vår hemsida https://www.nordmaling.se
Thomas Berglund
Barn- och utbildningschef
Nordmalings kommun
Nu finns det en ny möjlighet för er med privat eller samfällighetsägd vattenbrunn att bidra med information för bättre beredskap mot vattenbrist.
De senaste årens torka har för många privata brunnsägare inneburit vattenbrist i brunnen och kanske också problem med vattenkvaliteten. För att kunna förbereda utsatta områden för framtida situationer med vattenbrister och planera den lokala vattenförsörjningen är det viktigt att ha tillgång till lokal information om vattensituationen och vattenkvalitet i brunnar.
Det finns nu möjlighet att rapportera in uppgifter om vattenkvantitet och kvalitet i enskilda brunnar. Uppgifterna lagras i Brunnsarkivet som finns hos Sveriges geologiska undersökning, SGU (se kartvisaren ”Brunnar” på SGUs hemsida). Det går att rapportera information både för brunnar som redan finns i arkivet och för nya brunnar.
Brunnsarkivet används idag för att lokalisera brunnar som kan påverkas av ändringar i översiktsplaner och detaljplaner, infrastrukturprojekt eller i tillstånds/anmälningsärende till nya brunnar i samma område. Om inte brunnen finns registrerad i Brunnsarkivet är risken stor att brunnen förbises i till exempel ersättningsärende, hänsyn vid etablering av nya vattentäkter eller energibrunnar i närheten, eller i beräkning av tillgången på vatten för vattenuttag. En registrerad brunn har också större möjlighet att skyddas av räddningstjänsten vid en miljöolycka.
Genom att som enskild brunnsägare lämna in information om vattnets kvalitet och/eller kvantitet, eller information om brunnens existens, får brunnen ett säkrare skydd samtidigt som ni medverkar till att höja beredskapen för vattenbrist inom området och för hela Sverige.
Länk till SGUs inrapporteringsformulär: apps.sgu.se/brunnsinventering/
För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Varje invånare har ett ansvar och är skyldiga att göra sin plikt och följa de restriktioner och rekommendationer som ges från myndigheterna.
Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.
Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information. Att tänka på när du bedömer information, https://www.msb.se/sv/amnesomraden/msbs-arbete-vid-olyckor-kriser-och-krig/psykologiskt-forsvar/kallkritik-och-psykologiskt-forsvar/6-tips---tank-pa-det-har-nar-du-bedomer-information/
Håll avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor samlas på till exempel idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera. Avstå från att delta i större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar.
Undvik att resa i rusningstid och avstå från onödiga resor.
Det är mycket hög belastning på både 1177 Vårdguiden och informationsnumret 113 13 vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser. |
Sedan en tid har rutinerna kring skolluncherna förändrats. Vi har lagt om elevernas scheman så att vi aldrig är mer än 50 personer i lokalen; vi sprider ut oss i köer och sittplatser och tvättar händerna eller handspritar innan vi går in. All mat serveras av personalen, även smörgås.
Vi närmar oss nu påsken och vi vädjar till er som har rätt till 15 timmars förskola att avstå från den rätten under påsklovet.
Då fler elever än vanligt är frånvarande lägger vi delvis om undervisningen så att vi använder digitala verktyg i ökad utsträckning. Det är därför extra viktigt att eleverna tar hem datorerna, laddar dem och har dem med varje dag i skolan. Stötta era barn att göra skolarbete om de är hemma med lindriga symptom.
Artediskolan kommer att göra ett fullskaligt försök med distansundervisning på tisdag. Syftet är att se vilka svårigheter som kan uppstå om en skolstängning skulle bli aktuell i framtiden och hur vi kan hantera dessa eventuella svårigheter. Den utvärdering som kommer att göras delas med samtliga skolenheter. Information om dagen har gått ut till alla vårdnadshavare via pappersbrev och i Dexter.
Vi vill till sist uppmana alla att uppdatera sina kontaktuppgifter i Dexter för att vi snabbare ska kunna komma i kontakt med vårdnadshavare via mail och/eller mobiltelefon.
Kontakt:
Om ni har några frågor kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten på telefonnummer 0930-140 00 (växeln) eller mejla till
miljoinspektor@nordmaling.se
För att snabbare och enklare kunna informera om Corona flyttar vi coronainformationen till en ny webbsajt; https://corona.nordmaling.info .
Coronainformation för företagare finns också på en ny plats sedan ett par dagar: https://corona.nordmaling.info/kat/anstallda/