Snart är det dags att ansöka om aktivitetsstöd. Du behöver godkänna din rapport senast 15 augusti.
Föreningar som ansöker om aktivitetsstöd ska redovisa deltagartillfällen via systemet Aktivitetskort på nätet (ApN). Detta sker antingen direkt i ApN eller genom att du skickar din kommunfil från IdrottOnline till oss.
Detta ska göras i god tid då filerna skickas till Umeå för att konverteras in i systemet.
Rapporteringsperioden är 1/1-30/6. Detta ska godkännas och redovisas senast 15 augusti.
Om din förening inte har ett konto i systemet, kontakta oss snarast.
Havs- och vattenmyndigheten har släppt nya allmänna råd för små avloppsanläggningar för hushållsspillvatten vilket innebär att miljö- och hälsoskyddsenheten kommer att kräva in mer utförliga handlingar när du ansöker om nytt avlopp eller ändrar ditt gamla.
Förändringarna innebär att du som ansöker om nytt avlopp eller ändrar ditt gamla måste veta mer om ditt avlopp när du ansöker.
Den vanligaste typen av ansökning är en slamavskiljare med efterföljande infiltration. En komplett handling för en infiltrationsbaserad
anläggning behöver innehålla:
Administrativa uppgifter som namn och adress.
En översiktlig beskrivning av anordningens storlek, modell och funktion samt en redovisning av vilken reningseffekt tillverkaren redovisat att lösningen har.
Avstånd till grundvattenyta och berggrund. Du behöver gräva en provgrop där du testar var grundvattenytan står och där du tar fram ett exakt mått.
Avstånd till närmaste vattendrag, sjö, hav eller dike.
En tydlig situationsplan med fastighetsgränser, anläggningens placering samt avstånd till byggnader, ytvatten och dricksvattentäkter inom 100 m från anläggningen.
En redovisning av markens genomsläpplighet.
Miljö- och hälsoskyddsenheten vill också påminna om att handläggningen av ansökningar aldrig kan påbörjas förrän kompletta handlingar erhållits. Genom att lämna in fullständiga uppgifter förkortar du handläggningstiden.
Mer information om de nya allmänna råden (HVMFS 2016:17) hittar du på Hav- och vattenmyndighetens hemsida (www.havochvatten.se)
Välkommen till kommunens tält på Nordmalings marknad. I år fokuserar vi på bygga och bo i Nordmaling
Nordmaling står inför att ta fram en ny översiktsplan och vi vill veta vad du tycker att vi ska satsa på. Ta chansen och var med och påverka hur du vill att kommunens framtida fysiska planering ska se ut. Hur ska kommunens olika områden användas, utvecklas och bevaras?
Vi berättar även om det nya projektet med bostäder vid Notholmen.
På lördag kan du även träffa Folkhälsorådet i vårt tält och delta i deras utlottning.
Som alltid hittar du i vårt tält broschyrer och informationsmaterial och kan delta i flera olika tävlingar och utlottningar.
Välkommen in till oss för att prata kommunutveckling!
Lördag den 13 augusti 10.00 - 16.00 blir det en familjedag på hembygdsområdet i Nordmaling. Alla aktiviteter är kostnadsfria. Det blir hoppborg, hinderbana, mekanisk surfbräda, hästridning m.m.
Ta med er hela familjen och kom till hembygdsområdet!
Välkommen på babybokprat med din bebis! Ni får lyssna på barnbibliotekarien Helena som läser böcker för bebisarna, och det blir gemensamt rimmande och ramsande.
Under höstterminen håller vi till i lokalerna på Öppna förskolan i Nordmaling. Förskolan ligger i samma byggnad som Nordmalings familjecentral (Kyrkogatan 8). Det finns möjlighet att värma barnmat.
När: fredagar jämna veckor kl. 10.00, med start den 26 augusti.
OBS! Inställt 21 oktober.
Var:
Öppna förskolan, Nordmaling Längd: ca 15 minuter
Ingen föranmälan krävs.
Varmt välkomna!
Arr: Nordmalings bibliotek i samarbete med Öppna förskolan.
Från och med idag den 17 augusti sjösätts förändringar i kommunhuset som påverkar dig som besöker kommunhuset. Den stora förändringen är att du som besökare behöver gå via receptionen för att bli insläppt.
Idag den 17 augusti sjösätts kommunhusets nya entrélösning och inpasseringssystem.
Det innebär att du som besökare kommer att hänvisas direkt till väntrummet till höger och inte längre direkt få tillgång till centralhallen.
En glasvägg med låssystem har installerats vid receptionen. Detta innebär att det enda sättet för dig att ta dig in är genom att bli hämtad av den du ska träffa.
Boka ditt besök
Du som besökare får meddela ditt ärende och vem du vill prata med till receptionen för att sedan bli upphämtad. Därför är det allra bäst om du bokar en tid med den du vill träffa för att vara säker på att personen är anträffbar.
Låssystemet införs successivt även i kommunhusets korridorer vilket gör det möjligt för avdelningarna att låsa korridorerna vid behov.
Varför genomförs förändringen?
Anledningen till ombyggnationen är bland annat för att höja säkerheten för de anställda. Projektet är en förlängning
av ett projekt som genomförs med hjälp av medel från MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Kommunhuset har under våren installerat ett reservkraftverk som ser till att det finns el i kommunhuset även under en krissituation.
Fråga gärna oss om du har frågor kring förändringen.
Nordmalings kommun ökade sin befolkning med 53 personer under första halvåret 2016. För första gången på många år har kommunen nu även ett positivt födelsenetto – fler barn föds än personer som dör.
Nordmalings kommun ökade sin befolkning med 53 personer under första halvåret 2016. För första gången på många år har kommunen nu även ett positivt födelsenetto – fler barn föds än personer som dör.
Enligt befolkningsstatistik från SCB för första halvåret 2016 har Nordmalings kommun ökat med totalt 53 invånare och har nu en befolkning på 7 113 personer.
Ökningen beror bland annat på ett positivt inflyttningsnetto – fler personer har flyttat in i kommunen än vad som har flyttat ut. Inflyttningsöverskottet är 51 personer.
För första gången sedan 2009 har Nordmalings kommun även ett positivt födelsenetto – fler barn föds än antal personer som dör. Födelsenettot är +3 då 44 barn har fötts under första halvåret och 41 personer har avlidit.
- Det känns fantastiskt roligt och det är så viktigt för kommunens tillväxt och utveckling att vi blir fler! Säger kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson.
Du vet väl om att du kan köpa dina buss- och tågbiljetter på Resecentrum?
Du köper biljetterna vid bussgodscentralen under Resecentrums ordinarie öppettider: 07.00-18.00.
För att ditt biljettköp ska gå smidigt behöver du tänka på följande:
Kom i god tid innan avgång!
Minst 10 minuter - det tar tid för systemet att ta fram biljetter. Du kan köpa din biljett upp till 90 dagar i förväg.
Ha din legitimation nära till hands.
Handla helst med kontokort.
Ha ett mobiltelefonnummer till hands.
Systemet kräver att du lämnar ut ditt mobilnummer oavsett vilken typ av biljett du har. Observera att systemet inte godkänner 010-nummer.
Biljetterna kan du få utskrivna på papper, via SMS eller som PDF.
Avgångar
Alla tågbiljetter är knutna till en specifik avgång. Bussbiljett går att köpa utan bestämda avgångstider.
Serviceavgift
Resecentrum tar ut en serviceavgift på all försäljning av tågbiljetter.
Reseservice
För frågor om resor, förseningar, återbetalning m.m. vänd dig till ditt reseföretag.
Nordmalings kommun har utsetts till Årets berättarkommun 2016.
Under Berättarfestivalen i Skellefteå i april utsågs Nordmaling till Årets berättarkommun 2016. Med anledning av detta vill vi bjuda dig som är berättarglad till ett kvällsmöte för att
diskutera årets gemensamma kultursatsningar och hur kulturen i Nordmaling ska synliggöras under året och framöver.
Tid och plats:
6 september 19.00 Biblioteket
Vi bjuder på fika!
Årets berättarkommun är en satsning för att stärka berättandets betydelse på initiativ av Berättarfestivalen.
Berättarfestivalen vill uppmärksamma kommuner som arbetar på ett medvetet och engagerat sätt med berättande, men också inspirera och stimulera till aktiviteter under året. För det löpande arbetet med stöd åt Årets berättarkommun står Västerbottens
museum genom berättarantikvarie Marianne Folkedotter.
Tisdagar 17.30 -19.15 med start 6/9 är du som är sång- och musikintresserad välkommen till Nordmalings bibliotek.
Tisdagar från och med den 6/9 är du välkommen till biblioteket för att delta i Sångsvenska och läslust. Vi umgås tillsammans genom sång, musik och genom att diskutera och tipsa om olika böcker.
Sångsvenska och läslust drivs av musiklärare, musikskolelärare och bibliotekarie på kommunen.
Från och med hösten blir Nordmalings bibliotek meröppet. Det innebär att du kan få tillgång till biblioteket även på tider då det inte är bemannat.
Nordmalings bibliotek har infört meröppet. Det innebär en utökad service där du kan få tillgång till biblioteket och dess tjänster 07.00 - 21.00 när biblioteket inte är bemannat.
Under meröppet kan du i lugn och ro botanisera bland hyllorna, studera, läsa tidningar och tidskrifter. Du kan även hämta dina reserverade böcker samt låna och återlämna i självbetjäningsautomaten.
Hur gör jag för att ta del av meröppet på biblioteket?
För att få tillgång till det meröppna biblioteket måste du inneha lånekort, vara minst 18 år och registrera dig som meröppetanvändare.
Kontakta personalen på biblioteket för att registrera dig under bemannade öppettider.
Nordmalings kommun har utsetts till Årets berättarkommun 2016.
Under Berättarfestivalen i Skellefteå utsågs Nordmaling till Årets berättarkommun 2016. Den 21 april mottog Nordmalings kommun berättarbudkaveln från Åsele kommun.
Övergripande tema för Nordmalings kommuns berättarsatsning under året kommer att vara integration – att lyfta fram kommunens nya berättelser. Bland annat kommer kommunen delta i Föreningen Kulturstorms projekt Med egna ord. I projektet kommer nyanlända i åldern 16-24 år att få möjlighet att delta i och vara medskapare i ett läs- och skrivprojekt som ska stimulera läs- och skrivlusta hos gruppen. Projektet kommer också att resultera i en tryckt antologi. Projektet kommer också att utveckla metoder för läs- och skrivfrämjande.
Ett annat projekt som kommer starta under året är Sångsvenska & Läslust, ett projekt som handlar om att underlätta språkinlärning och förstärka uttalet genom sång och musik.
– Det ska bli både lärorikt, utmanande och roligt att medvetet försöka lyfta fram nya berättelser, säger kulturchef Kristina Kalén.
– I Nordmaling finns många unga med kompetens och erfarenheter från andra länder, en skatt väl värd att förvalta säger kommunchef Helen Sundström Hetta.
Årets berättarkommun är en satsning för att stärka berättandets betydelse på initiativ av Berättarfestivalen. Berättarfestivalen vill uppmärksamma kommuner som arbetar på ett medvetet och engagerat sätt med berättande, men också inspirera och stimulera till aktiviteter under året. För det löpande arbetet med stöd åt Årets berättarkommun står Västerbottens museum genom berättarantikvarie Marianne Folkedotter.
– Nordmaling blir den sjunde kommunen som tar emot berättarbudkaveln och det ska bli mycket intressant att arbeta med temat berättande och integration, säger Marianne Folkedotter.
Berättarfestivalen arrangeras av Kultur Skellefteå, Skellefteå museum, Västerbottensteatern och Västerbottens museum i samverkan med Skelleftebygdens berättarförening och andra lokala aktörer samt med stöd av Skellefteå kommun och Region Västerbotten.
Vill du göra en insats för att hjälpa människorna i din kommun att känna sig trygga i sin vardag? Räddningstjänsten i Nordmaling söker dig som vill jobba som brandman på deltid!
Vill du göra en insats för att hjälpa människorna i din kommun att känna sig trygga i sin vardag? Då kan brandman i beredskap vara något för dig.
Vad innebär det att vara brandman i beredskap?
Som brandman i beredskap har du vanligtvis ett ordinarie jobb hos en annan arbetsgivare.
Vid larm ska du vara på brandstationen inom sju minuter när du har beredskap, dygnet runt.
Du har beredskap var fjärde vecka.
Vid larm kan en brandman i beredskap rycka ut på bland annat trafikolyckor, bränder, kemikalieolyckor, olyckor med farligt gods och djurlivräddning.
Du får en första utbildning på hemorten. Därefter följer yrkesutbildning på någon av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) skolor. Vissa kvällar och helger har du övning och utbildning på hemorten.
Öppna förskolan firar 10 år med kalas under september månad.
Öppna förskolan firar 10 år och anordnar kalas fredagar under september månad!
2 september: Skattjakt, fruktspett, fiskedamm, trycka händer och fötter
9 september: 10.00. Besök av Colorona, Malin Forsberg visar deras produkter. Fingerfärg för de små. Babybokprat.10.00 (10 min)
16 september: Vi lyssnar på musik i olika former, disco. Barnen får göra fruktspett.
23 september: Vi leker sagor. Babybokprat 10.00
30 september: Tipsrunda, pyssel med höstlöv och stenar.
Höstens första Barnlördag på Nordmalings bibliotek inleds med Profilteaterns föreställning Snäll Manuel! Manuel som är så snäll att vännerna säger att han är en riktig snäll-Manuel.
Manuel arbetar som polis och ibland ställer det till problem för honom. Det ställer till det så ordentligt att polischefen säger till honom att om han inte blir tuffare och mer bestämd så måste han sluta som polis.
Vad ska han göra? Passar han som polis?
Var:
Nordmalings bibliotek, Burspråket
När:
Lördag 3 september klockan 14.00
Ålder:
4 år och uppåt. Längd:
ca 35 min
Gratis entré mot inträdesbiljett. OBS. Begränsat antal platser!
Biljetter kan hämtas /reserveras på biblioteket i Nordmaling från den 27 augusti.
Från och med 12 september kan du som är intresserad av att testa innebandy träna i Norrskenshallen.
Gillar du innebandy och är sugen på att testa sporten med en rutinerad tränare?
Från och med 12 september kan du som är ung (går i årskurs 7 eller uppåt) vara med och testa innebandy i Norrskenshallen. Ledare är Nico Scalvinoni, schweizisk landslandsspelare från IBK Dalen.
Träningspassen kommer att ske två dagar i veckan under hösten och vara gratis tills vidare.
Öppna ditt hem för ett barn och få massor tillbaka. Just nu finns det många barn och unga i Umeå med omnejd som behöver stöd av en vuxen.
Några har föräldrar som inte kan ta hand om dem på ett bra sätt, andra har kommit till Sverige utan föräldrar och andra har en livsstil som måste brytas. De behöver helt enkelt trygghet och en fast hand. Det är här du och din familj kommer in. Familjehem är helt vanliga familjer som öppnar sitt hem för att hjälpa ett barn. Tillsammans lever ni vardagsliv i en atmosfär av värme, trygghet och fasta rutiner.
Familjehem kan se olika ut
Det finns inga ”perfekta familjer”, tror vi. Men det finns många olika slags vanliga familjer som kan bli familjehem, kontaktfamilj eller stödfamilj. Ni kan vara en eller två vuxna, gifta eller sambo, bo i stad eller ute på landet, ha olika yrken och bakgrund.
Kanske finns det redan barn eller ungdomar i familjen, eller inga barn alls men plats för ett eller flera i både bostad och hjärta. Det viktiga är en kärleksfull och stabil familj med tid, engagemang och mycket värme.
Vill du hjälpa ett barn?
Ring oss eller mejla
Intresserad av att bli familjehem, kontaktfamilj eller stödfamilj och vill veta mer? Kontakta Familjehemscentrum. Ring 090-16 10 02 eller mejla
familjehemscentrum@umea.se
för mer information och intresseanmälan.
Under perioden 8 september till 6 oktober finns det möjlighet att yttra sig om förslag till detaljplan för området Draken 24.
För yttrande och synpunkter under tiden 8 september 2016 – 6 oktober 2016 beträffande:
Ett förslag på detaljplan för Draken 24, Nordmalings kommun, Västerbottens län
Planområdet ligger centralt i Nordmalings samhälle och omfattar fastigheten Draken 24 som är cirka 3600 m2. Fastigheten angränsar till Kungsvägen i norr och till Hantverkargatan i söder. Intilliggande fastigheter är Draken 11, Draken 12, Draken 28 samt Draken 29.
Syfte men detaljplanen är att skapa planmässiga förutsättningar för nybyggnation av ett flerbostadshus i centrala Nordmaling.
Samrådshandlingarna finns tillgängliga på biblioteket Nordmaling, kommunhuset receptionen på kontorstid och på kommunens hemsida
Yttrande
Yttranden om samrådshandlingen ska lämnas skriftligen senast den 6 oktober 2016 Nordmalings Kommun, Samhällsbyggnadskontoret, Kungsvägen 41, 914 81 NORDMALING
Den som inte lämnar in skriftliga synpunkter senast under samrådstiden kan förlora rätten att senare överklaga kommunens beslut att anta detaljplanerna.