Quantcast
Channel: Nordmalings kommun
Viewing all articles
Browse latest Browse all 855

Information om flyktingsituationen

$
0
0
Just nu anländer många flyktingar till Sverige vilket berör även kommunerna i Västerbottens län. I denna artikel hittar du svar på vanliga frågor och information om vad myndigheterna arbetar med. Du hittar även länkar till information om vad du som medborgare kan göra.

Vad gör kommunen?

Olika grupper av flyktingar

Roller och ansvar

Frågor och svar

Frivilligarbete

Ordinär flyktingverksamhet

Mer information om flyktingsituationen

 

Vad gör kommunen?

2016-02-09

Klädinsamling på Öppna förskolan, Kyrkogatan 8 08.00 - 12.00. Komplett lista finns under nyheter.

2015-12-14

Måndag den 14 december 18-20 görs en insamling på Kyrkogatan 8 i Nordmaling. Se nyheten om vad som ska samlas in. http://www.nordmaling.se/?id=13037

2015-11-02

Röda Korset har en insamling onsdag den 4 november i Rundvik klockan 11:00.
Det som är mest akut just nu är vinterskor i storlek 40-45 och vinterjackor till männen. Söker även träningskläder med tillbehör, dam vinterskor söks också.
Insamling kommer även att ske tisdagen den 3 november i Nordmaling på Kyrkogatan 8 på baksidan klockan 13:00-16:00

2015-10-30

Natten mellan fredag och lördag anlände 48 flyktingar till Rundvik.

2015-10-29

Torsdag den 29 oktober 19.00-20.00 gjordes en insamling av lekutrustning och spel på Rundviks skola.

2015-10-26

Fredag den 23 oktober fick Nordmalings kommun information om att ett antal asylsökande skulle ankomma till Rundvik tisdag den 27 oktober. Nordmalings kommun skickade även ut ett pressmeddelande med anledning av det planerade mottagandet. Mottagandet sköts dock framåt av Migrationsverket men kommunen står i beredskap.

2015-10-21

18.30 på Folkets Hus i Rundvik hölls ett informationsmöte med anledning av flyktingsituationen. Minnesanteckningar och kommunens presentation hittar du här:

Minnesanteckningar 151021

Presentation kommunens information

2015-10-09 och 2015-10-12

Nordmalings kommun anordnar insamling av resurser i form av kläder och madrasser. Ett antal madrasser har beställts.

 

Samordningsgrupp

Nordmalings kommun har startat en samordningsgrupp som har regelbundna möten flera gånger i veckan för att organisera mottagandet av asylsökande. I gruppen sitter personal med ansvar för lokaler och städ, omsorg, hälsocentral, information, räddning och integration. Samordningsansvarig är stf räddningschef/beredskapssamordnare.

Samarbete med Länsstyrelsen och länets kommuner

Nordmalings kommun deltar i återkommande samverkansmöten tillsammans med Länsstyrelsen, länets kommuner, Migrationsverket och andra myndigheter. Samverkan sker exempelvis kring gemensamma informationsbudskap.

Inventering av boenden

På uppdrag av Migrationsverket har Länsstyrelserna i landet begärt olika inventeringar av kommunerna. På Länsstyrelsen Västerbottens hemsida finns mer information om det och även sammanställningen över inventeringen i Västerbotten. Länk till Länsstyrelsen Västerbotten

Olika kategorier av flyktingar

Det finns fyra olika kategorier av flyktingar i Sverige. Ansvaret för de olika grupperna ligger hos flera olika myndigheter.

Asylsökande

En asylsökande är en person som lämnat sitt land och ansökt om asyl (asyl betyder skydd) i Sverige. Migrationsverket ansvarar för mottagande av asylsökande och att sörja för boende för de som har behov av detta. Asylsökande kan även välja att ordna boende på egen hand hos släkt och vänner under asyltiden.

Boende för asylsökande

  • Asylboende: Migrationsverket hyr lägenheter eller kollektivt boende, alternativt privat företag driver asylboende
  • EBO:  eget boende som ordnas av den asylsökande själv hos till exempel släkt eller vänner.
  • ABE (ibland används gamla termen ABO): anläggningsboende externt för asylsökande. Oftast lägenheter som Migrationsverket hyr.
  • ABT: tillfälligt anläggningsboende. Upphandlas av Migrationsverket. Det finns flera kategorier av boende med/utan självhushåll, korridorsboende o.s.v.
  • Ankomstboende: tillfälligt boende för personer väntar på att få registrera sin ansökan på Migrationsverket. Kan drivas av Migrationsverket, privata företag eller av kommun. Hos kommun kallas det för evakueringsplatser.

Transiterande

Flyktingar på genomresa i Sverige till annat land kallas transiterande. Det råder ett delvis oklart ansvarsförhållande kring gruppen som transiterar. Socialtjänsten har yttersta ansvaret för att människor som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver (Socialtjänstlag (2001:453) 2 kap, §1) men det finns oklarheter kring gränsdragningar och hur långt ansvaret sträcker sig.

Ensamkommande barn

Barn under 18 år som vid ankomsten till Sverige är skilda från båda sina föräldrar eller från någon annan vuxen person som får anses ha trätt i föräldrarnas ställe, eller som efter ankomsten står utan sådan ställföreträdare (§3 i lag (194:137). Kommunerna ansvarar för mottagande av ensamkommande barn.

Nyanlända

Med begreppet nyanländ menas vanligen en person med flyktingbakgrund som har uppehållstillstånd (vanligen räknas man som nyanländ i 24 månader). De nyanlända består av flera undergrupper:

  • Kvotflyktingar
  • Tidigare asylsökande som fått uppehållstillstånd
  • Tidigare ensamkommande barn som fått uppehållstillstånd
  • Anhöriga till ovanstående grupper

Länsstyrelsen tecknar överenskommelser med kommunerna om årliga platser för mottagande av anvisade nyanlända. Med anvisade nyanlända menas nyanlända som inte bosätter sig på egen hand utan behöver hjälp från Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen att hitta en kommunplats/ anvisningsbar plats i kommunerna. Migrationsverket ansvarar för bosättning av kvotflyktingar, personer som har fyllt 65 år samt personer med som har en prestationsförmåga som understiger 25 % och därmed inte har rätt till en etableringsplan. Arbetsförmedlingen bosätter, - vid behov, - hushåll där någon i familjen har rätt till etableringsplan (framförallt personer i åldern 20-64 år). Anhöriga och ensamkommande barn räknas inte till anvisade nyanlända. I Västerbotten har samtliga kommuner tecknat en överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande av nyanlända.

Ansvar och roller


Migrationsverket ansvarar för asylsökningar

Migrationsverket ansvarar för att registrera asylsökande och att utreda asylansökningar. De ordnar även mat och boende för de asylsökande som inte kan ordna det själva.   

Länsstyrelsen har en samordningsroll

Länsstyrelsen arbetar för att stödja och underlätta samverkan mellan länets kommuner och berörda myndigheter inom länet, samt med att samordna information till allmänhet och media.

Kommunerna ansvarar för ensamkommande flyktingbarn

Kommunerna har en central roll på flera områden. De har ansvaret för ensamkommande flyktingbarn (barn som kommer utan vårdnadshavare) och ett ansvar för mottagande av nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Kommunen ansvarar för att utreda och fatta beslut om boende för barnet, utse god man och erbjuda skolgång. 

Polisen ansvarar för den illegala invandringen

De personer som vistas i Sverige illegalt faller under polisens ansvarsområde.

Mer information
Mer information om bland annat asylsökande, asylprocessen och ensamkommande barn finns på migrationsverkets hemsida, www.migrationsverket.se

Mer information om kommunernas och Länsstyrelsens ansvar hittar du på Länsstyrelsen Västerbottens hemsida, www.lansstyrelsen.se/vasterbotten

Frågor och svar

 

Kommunens information

 

Var finns det planerande boendet för asylsökande?

Boendet finns i gamla Rundviks skola i samhället Rundvik.

När anlände de asylsökande till kommunen?

De första asylsökande anlände i slutet av oktober och sedan dess har asylsökande kommit och gett sig av. På boendet finns cirka 70 personer.

Hur ser processen ut för de som kommer till ett boende i kommunal regi?

Boendeplatserna kommer att vara tillfälliga. De boende kommer att vara på plats under en kortare tid för at sedan slussas ut till ett av Migrationsverkets egna boendeplatser. Den normala processen är att de kommer till Migrationsverkets boende direkt.

Vad kostar det för kommunen att ta emot asylsökande?

Nordmalings kommun står i ett inledningsskede för kostnader som uppkommer vid ett mottagande av asylsökande. Kostnaderna är dock återsökningsbara, det vill säga kommer att täckas av Migrationsverket så det inte belastar kommunens budget.

Vad händer med idrottshallen i Rundvik?

Idrottshallen kommer inte att vara bokningsbar så länge det tillfälliga boendet finns kvar eftersom det kommer att vara sovplats för de asylsökande.

Hur kommer säkerheten se ut kring boendet?

Det kommer att finnas  personal på boendet dygnet runt. Nordmalings kommun för även en dialog med polis kring säkerhetsfrågor.

Vem kontaktar man om det händer någonting?

Det finns en ansvarig boendechef samt personal på boendet dygnet runt. Kommunen kommer också att sätta upp interna rutiner för olika typer av händelser. Vid allvarliga händelser som hotar liv, egendom eller hälsa ring 112.

Jag vill göra ett besök på boendet, får jag det?

Det finns ett stort intresse från allmänhet och press att besöka boendet och prata med både boende, frivilliga och de som arbetar.

Evakueringsboendet är dock ett boende på samma sätt som ett äldreboende eller boende för ensamkommande flyktingbarn. Det innebär att detta fungerar som ett hem (om än ett tillfälligt sådant) och alla som bor där har rätt att få sin integritet skyddad. Boendet är ingen allmän plats.

Du är dock såklart välkommen att prata med de boende när du träffar dem ute på samhället.

Frågor om frivilligarbete

 

Jag vill skänka kläder och saker, vad gör jag?

Röda korset i Nordmalings kommun ansvarar för insamling av kläder och annat. Nordmalings kommun går ut med information när det finns aktuella insamlingar.

När du skänker saker är det viktigt att du separerar exempelvis kläder från sängkläder eftersom det innebär merarbete för de frivilliga som arbetar med sortering.

Lämna inga gåvor vid boendet förutom när kommunen går ut med information om specifika tider och platser för insamling.

Jag vill hjälpa till och arbeta på boendet, vad gör jag?

För närvarande behöver vi ingen mer personal till boendet men kommer att gå ut med information om det bli ett senare behov.

Vilka krav finns på oss som anmäler oss som frivilliga? Hur är arbetet upplagt?

Det finns inga specifika krav men det är meriterande om du talar andra språk än svenska då tolkning kan behövas. De största flyktinggrupperna som kommer till Sverige kommer ifrån Afghanistan, Syrien och Irak.

Du kommer att få arbeta med olika arbetsuppgifter beroende på vilken grupp du tillhör. Exempelvis om du är medlem i en förening kan du få hjälpa till med mathantering. Din förening lägger själva upp planeringen för sina arbetspass.

Som kommunanställd eller ideellt arbetande har du möjlighet att arbeta på själva boendet med praktiska göromål och socialt stöd. Bemanningsenheten kan svara på hur arbetspassen ser ut.

Frågor om hälsa och sjukvård

Vilken vård har asylsökande rätt till?

Landstinget har ansvar för att behandla alla som är i behov av akut sjuk- och tandvård eller annan vård.

Alla har rätt till mödrahälsovård, förlossningsvård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning samt vård enligt smittskyddslagen.

Barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma sjukvård och tandvård som barn som är bosatta i Sverige. Detta gäller även BVC och vaccinationer. Gömda flyktingar och papperslösa har samma rätt till vård som asylsökande.

Finns det någon risk för smittspridning?

Folkhälsomyndigheten har nyligen gjort en bedömning om tillströmningen av flyktingar utgör en risk för smittspridning av infektionssjukdomar till den svenska befolkningen. Resultatet visar att risken för spridning av infektionssjukdomar till den svenska befolkningen är liten.
 
Däremot kan risken för spridning av smittsamma sjukdomar, bland de asylboende bli högre, då många personer ska dela hygienutrymmen och kök. Det gäller till exempel magtarminfektioner.

Du kan läsa mer på landstingets egen sida om flyktingsituationen:

Aktuellt om flyktingsituationen

Allmänna frågor om asylsökande

 

Är det tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd?

Politikerna i Sverige diskutera möjligheten till tillfälliga uppehållstillstånd. Idag får många som kommer permanent uppehållstillstånd bland annat de som kommer från Eritrea och Syrien.

Vad innebär det att vara asylsökande?

En person som är asylsökande har lämnat sitt hemland och rest till Sverige och sedan lämnat in en ansökan om asyl till Migrationsverket. Under den tid det tar för Migrationsverket att handlägga ansökan och fatta beslut är personen asylsökande. Ansökan kan sedan bli beviljad eller avslagen. Asylsökande som får sin ansökan beviljad får uppehållstillstånd och får stanna i Sverige.

Vem ansvarar för de som söker asyl?

Asylsökande personer är Migrationsverkets ansvar. De ansvarar även för att ordna boende till de asylsökande som är i behov av det. Under tiden som personen väntar på beslut (är asylsökande) har denne rätt till dagsersättning från Migrationsverket.

Vilken ersättning har en asylsökande rätt till?

Ersättningens omfattning varierar utifrån vad som ingår i boendet (ibland ingår mat i boendet och ibland gör det inte det). Ersättningen ska räcka till kläder, skor, sjukvård, medicin, tandvård, hygienartiklar samt andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter samt mat om detta inte ingår i boendet.

Asylsökande har inte rätt till bistånd enligt 4kap. 1§SoL (försörjningsstöd). Asylsökande har heller inte rätt till bistånd för bostadskostnader utan även detta är migrationsverkets ansvar.

Vilka rättigheter har en asylsökande?

Asylsökande vuxna har rätt till akut sjukvård, akut tandvård samt sådan vård som inte kan vänta. Exempelvis en diabetiker kan inte vänta på att få insulin. Asylsökande har inte rätt till att gå SFI. Asylsökande saknar personnummer. Asylsökande som får sin ansökan om asyl beviljad får uppehållstillstånd.

Asylsökande barn har rätt till samma sjukvård och tandvård som alla andra barn i Sverige, kostnadsfritt. Kommunen ansvarar för att asylsökande barn som bor i kommunen får gå i skolan på samma villkor som alla andra barn i kommunen. Rätten till skola för asylsökande barn inkluderar förskola, grundskola (från och med höstterminen det år barnet fyller 6 år) samt gymnasiet. Om en person har fyllt 18 år har denne även rätt att avsluta en påbörjad utbildning (gå klart gymnasiet). Asylsökande barn bör få starta sin skolgång senast en månad efter att barnet har anlänt till Sverige, eller så snart som möjligt utifrån vad som är lämpligt utifrån barnets personliga förhållanden.

Varifrån kommer de asylsökande och de ensamkommande flyktingbarnen?

Det varierar från dag till dag hur grupperna ser ut. De största grupperna kommer dock från Syrien, Afghanistan, Irak, Iran och Somalia.

Frågor på riksnivå

Vad händer när alla boenden för asylsökande i Norrland är fulla?

Det är en fråga som politikerna på regeringsnivå ansvarar för. Det handlar om hur EU förhåller sig till flyktingströmmen och hur man fördelar de som kommer. Det är svårt att säga men det är människor som behöver hjälp.

Ordinär flyktingverksamhet

Så hjälper du flyktingar

Kommunen har sammanställt information om vad du som medborgare i Nordmalings kommun kan göra för kommunens flyktingar. Läs mer på sidan Så hjälper du flyktingar.

Så hjälper du flyktingar

Så hjälper kommunen flyktingar

Läs mer om vad kommunen gör för flyktingar som befinner sig i Nordmalings kommun.

Kommunens hjälp till flyktingar

 

Länkar till mer information om flyktingsituationen

Länsstyrelsen Västerbottens information om flyktingsituationen

Krisinformation.se - frågor och svar från myndigheter gällande flyktingsituationen

Migrationsverkets information om varför asylsökandet ökar just nu

Migrationsverkets information om asylsökande


Viewing all articles
Browse latest Browse all 855

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!